Uncategorized

Razlika između espresso i drugih vrsta kafe

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu i postoji mnogo različitih načina na koji se može pripremiti. Međutim, postoje tri glavne vrste kafe: espresso, filter kafa i French press. U ovom blog postu ćemo se baviti razlikom između espresa i drugih vrsta kafe.

Espresso je vrsta kafe koja se priprema tako što se visoko pritisnuta i visoko temperirana voda prosipa kroz fino mlleveno zrno kafe. Rezultat je jako koncentrirano i aromatično piće sa kremastom površinom, poznatom kao „crema“. Espresso se obično konzumira u malim količinama, od 40-60 ml.

Filter kafa se priprema tako što se voda prosipa kroz kafu koje se nalazi u filteru. Rezultat je manje koncentrirano piće sa manje kofeina i većom količinom vode. Filter kafa se obično konzumira u većim količinama i može se servirati u šoljama ili čašama.

French press kafa se priprema tako što se kafa stavi u cediljku, a zatim se voda kuva i prosipa preko kafe. Ostaje da odstoji nekoliko minuta, a zatim se cediljka potisne na dno, ostavljajući kafu da se filtrira. Rezultat je koncentrirano i aromatično piće.

Espresso je takođe idealan za osnovu za druge napitke sa kafom poput cappuccina ili latté, dok su filter kafa i French press kafa obično konzumiraju se kao jednostavno piće.

Espresso je također jedinstven po tome što se koristi u kafićima, dok su filter kafa i French press kafa obično kućne varijante.

Svaka od ovih vrsta kafe ima svoje prednosti i nedostatke i sve zavisi od ličnih preferencija. Espresso je idealan za one koji žele brzo i koncentrirano piće sa visokim nivoom kofeina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *