Uncategorized

Šta ste znali o kafi od uzgoja do konzumiranja

Kafa je jedna od najpopularnijih pića na svetu. Uzgaja se u više od 60 zemalja, a najviše se proizvodi u Brazilu, Kolumbiji, Etiopiji i Indoneziji.

Uzgoj kafe počinje sa sadnicama koje se uzgajaju u posebnim vrtovima. Nakon nekoliko meseci, sadnice se presađuju na poljima gde mogu rasti i do 20 godina. Kada su plodovi kafe zreli, beru se ručno ili mehanički.

Nakon berbe, plodovi kafe se obrađuju na različite načine. Način obrade utiče na ukus i kvalitet kafe. Postoje tri glavna načina obrade: suvo, mokro i polu-suvo.

Suvo način obrade podrazumeva da se plodovi kafe ostave da se prirodno osuše na suncu. Mokri način obrade podrazumeva da se plodovi kafe prvo osuše u mlinovima za kavu, a zatim se skidaju sa kožice i sjemena. polu-suvi način obrade podrazumijeva da se plodovi kafe osuše na suncu do pola, a zatim se osuše u mlinovima za kafu.

Nakon obrade, kafa se pakuje i šalje u različite delove sveta gdje se prodaje i konzumira. Kafa se može konzumirati na različite načine.

Uzgoj kafe, obrada i konzumiranje su kompleksni procesi koji utiču na kvalitet i ukus kafe. Proučavanjem ovih procesa možemo bolje razumeti i ceniti kafu koju svakodnevno pijemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *